Leaders in Health and Fitness

The Secret Business - ReptielenbreinIedereen heeft een reptielenbrein en dat is maar goed ook. Het reptielenbrein beschermt namelijk ons fysieke lichaam. Hij geeft aan wanneer een situatie gevaarlijk is en zorgt ervoor dat je dan op de juiste manier reageert. Vaak reageer je in zo’n een situatie in een spilt second, bijna zonder dat je het zelf door hebt. Bijvoorbeeld: je rijdt met 120 kilometer per uur over de snelweg. Ineens zie je rode remlichten voor je opdoemen en blijkt het verkeer stil te staan. Je moet bovenop de rem en net op tijd kom je tot stilstand. Je reptielenbrein heeft je zojuist beschermd.

Het reptielenbrein is een soort ingebouwde alarmklok, die afgaat als er gevaar dreigt. Er kunnen dan drie dingen gebeuren:

  1. Je bevriest
  2. Je vlucht
  3. Of je vecht voor je leven

Het is natuurlijk van essentieel belang dat we beschermd worden in gevaarlijke situaties, maar… het reptielenbrein ziet het verschil niet tussen echt gevaar en ‘schijngevaar’. ‘Schijngevaar’ kunnen bijvoorbeeld acties/ keuzes zijn die buiten jouw comfortzone liggen. Ook in dat geval wil het reptielenbrein ons beschermen. Hij wil dat je vast komt te zitten in een onveranderlijke conditie. Hij wil meer van hetzelfde. Dezelfde emoties en dezelfde angst en twijfel die je (misschien) al had. Hij wil ons klein en comfortabel houden. Hij wil zeker niet dat je gaat groeien in je leven. Hier kan het reptielenbrein niets aan doen, zo is hij geprogrammeerd. Hij beschermt wie we in de kern denken te zijn.

Het reptielenbrein overwinnen

Je kunt het reptielenbrein overwinnen. Hij zal er altijd zijn, 24/7, maar we kunnen ervoor zorgen dat hij fluistert in plaats van schreeuwerig aanwezig is. Hierdoor wordt het een stuk makkelijker om de dingen te ondernemen die eigenlijk buiten je comfortzone liggen. Hoe meer dingen je doet buiten je comfortzone, hoe groter de groei is die je doormaakt. En hoe groter de resultaten zullen zijn.

Het overwinnen van het reptielenbrein is één van de vele tools die je leert gebruiken tijdens de TSB 90 Day Challenge. Wil je meer weten over dit programma? Klik dan hier.

Foto: Pixabay